Strona główna > Kwiaty w ogrodzie > Bez czarny – jadalny czy trujący?

Bez czarny – jadalny czy trujący?

Niezdrowe są niedojrzałe produkty. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może powodować niewielkie zatrucie objawiające się także nudnościami, a w cięższych przypadkach również wymiotami. Związek ten znajduje się także również w liściach. Produkty w pełni dojrzałe pozbawione są sambunigryny więc bez obaw jest dozwolone z nich przyrządzać soki i galaretki, tym bardziej że pod wpływem wysokiej temperatury glikozyd ten ulega rozkładowi. W niektórych krajach, jak też Niemczech, Austrii i Danii, zakładane są plantacje wyselekcjonowanych odmian tego krzewu (najbardziej znane odmiany owocowe to \’Mamut\’, \’Sampo\’, \’Samdal\’). Zbierane z nich produkty przeznaczone są na potrzeby przemysłu przetwórczego, przede wszystkim na soki. Jadalne są również kwiaty – jest dozwolone je wykorzystywać jak też do przyrządzania napojów, którym nadają muszkatołowy smak.