Dereń jadalny
Jest małym drzewem lub krzewem wysokości 5-7 m. Inna jego nazwa to dereń właściwy.
Występuje w środkowej i południowej Europie, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Rośnie w widnych lasach liściastych, na polanach i słonecznych zboczach.
Tworzy symetryczną, owalną koronę. Liście mają lśniącą powierzchnię i intensywną ciemnozieloną barwę. Jesienią stają się czerwonobrunatne. Zakwita wiosną jako jedna z pierwszych roślin w ogrodzie (gałązki derenia można ściąć zimą i wstawić do wazonu; wkrótce pokryją się kwiatami). Kwitnienie jest zazwyczaj bardzo obfite. Pod koniec lata dojrzewają błyszczące, intensywnie czerwone owoce (u odmian mogą być białe lub żółte). Są one jadalne. Z odmian wielkoowocowych zakładane są plantacje dostarczające surowca do przetwórstwa spożywczego. Dereń jadalny dobrze znosi cięcie i nadaje się na formowane żywopłoty.